Şirketin amiral gemisi olarak nitelendirilen Batısöke Çimento Fabrikası’nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, Batısöke’nin üretim kapasitesinin yaklaşık 9 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu kapasite ile Batısöke’nin, Ege Bölgesi’nin en büyük şirketlerinden biri olacağını vurgulayan Candaş, “Yeniden yapılanma organizasyonel verimliliği artıracak, operasyonlarımızı yalınlaştıracak ve daha güçlü bir finansal yapıyı mümkün kılacak. Limana yakın tesislerimiz sayesinde şu anda yüzde 20 olan çimento ihraç oranımızı yüzde 40-45 seviyelerine çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
Grubun, Aliağa’daki yeni yatırımı ile birlikte ihracat lojistiğinde önemli bir avantaja kavuşacağına dikkat çeken Candaş, navlun maliyetlerinin azaltılarak global pazarlara erişimin kolaylaşacağını ve daha rekabetçi bir yapıya ulaşacaklarını kaydetti. Candaş, Batı Anadolu olarak geçen yıl yaklaşık 1 milyon 450 bin ton çimento ve klinker ihracatı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Çevre Dostu Üretim Vurgusu
Batısöke Çimento Üretim Operasyon Grup Başkanı Caner Türkyener ise üretim artışının çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti. Türkyener, enerji tüketimini ve emisyonu azaltmaya yönelik önemli adımlar attıklarını ve çevre dostu yatırımlar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Batısöke’nin, 2025 yılında alternatif hammadde ve alternatif yakıt kullanımına yönelik yatırımlar gerçekleştireceğini ifade eden yetkililer, bu kapsamda 30 milyon doları aşan yatırımla atık ısıdan elektrik üretim tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt (ATY) hazırlama ile yakma ünitelerinin devreye alınacağını belirtti. Bu yatırımlar sayesinde yılda 100 bin ton atığın dönüştürülmesi ve yaklaşık 50 bin tonluk kömür tüketiminden tasarruf sağlanması hedefleniyor.
Atık ısıdan elektrik üretiminde yıllık üretimin 15.000 MWh seviyesinden 35.000 MWh seviyesine çıkarılması planlanıyor. 2025 yılında alternatif yakıt ikame oranının yüzde 10’a, 2026’da yüzde 20’ye ve 2028 yılında ise yüzde 40’a ulaşması öngörülüyor.
Toplantıda, son günlerde sosyal medya üzerinden gündeme gelen “çimento tozu Söke’yi esir aldı” iddialarına da değinildi. Batısöke yetkilileri, söz konusu tozun fabrikaya ait olmadığını, kendilerinin de aynı sorunu yaşadıklarını ve konunun detaylı şekilde araştırılacağını ifade etti.
Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı üretim anlayışıyla bölge ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.